Gezamenlijk voor één duurzame wereld

Van consumeren naar circuleren; laat hergebruik zijn werk doen.

Gezamenlijk voor één duurzame wereld

Van consumeren naar circuleren; laat hergebruik zijn werk doen.

Onze missie

Wij willen onze bedragen leveren aan een circulaire economie. De gevolgen van ons consumptie gedrag wordt steeds duidelijker met als een van oorzaken dat kwantiteit over kwaliteit wordt gekozen. Re-circle probeert daar verandering in te brengen door hergebruik te promoten. Bij het woord kringloopwinkel denkt men vaak aan een stoffige winkel met veel oubollige en versleten spullen. Wij proberen een frisse wind door dit imago te blazen door middel van een gezellige en huiselijke winkel te presenteren met een divers aanbod aan spullen.

Naast het milieu, speelt de mens een grote rol bij Re-circle. Wij zijn sinds kort begonnen met het helpen van scholieren aan een stageplek en onze volgende stap wordt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden bieden om bij ons aan de slag te kunnen. 

Onze geschiedenis

Ongeveer 2 jaar geleden begonnen vanuit de achtertuin. Hier en daar gratis spullen ophalen, deze vervolgens opknappen en weer verkopen. Dit begon allemaal doordat we steeds vaker grote hoeveelheden bruikbare spullen weggegooid zagen worden zonder dat daar naar omgekeken werd. Het voelde als een omgekeerde wereld. 

Na een kleine garagebox (15m2 waar de takken doorheen groeide) besloten we om het professioneel aan te pakken. 15m2 werd 40m2 en na ongeveer een half jaar openende we onze deuren van de nieuwe kringloopwinkel Re-circle in Amsterdam-Noord aan de Ijdoornlaan 805.

Wij zijn nu ongeveer 2 jaar verder en zitten sinds 15 januari in Zaandam op de Provincialeweg 152 op een hele gezellige plek tegenover het centraal station van Zaandam.

Wij zullen ons steentje bijdragen aan de toekomst van onze kinderen door tijd en energie in hergebruik van spullen te steken. Dit kunnen wij niet alleen! Wij hebben jou hulp hierbij nodig. Denk aan morgen, ook aan die van je spullen. 

Neem een kijkje in de winkel

Krijg alvast een eerste indruk van wat je kunt verwachten in onze kringloopwinkel!

(Dit is een momentopname, de winkel is in constante beweging en ziet er als het ware elke week anders uit). 

Re-circle Projecten

Bij Re-circle houden we van planten. In onze winkel zul je dat snel merken. Verschillende ideeën gebaseerd op planten staan gepresenteerd met als doel mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Van een oude boekenkast omgetoverd naar een kweekkast tot verticale mini tuintjes gemaakt van steigerbuizen.

Boeken(Kweek)kast

Deze prachtige boekenkast kwam bij ons binnen en direct kwam het idee om hier een kweekkast van te maken. Doordat het een vrij smalle maar hoge kast is, is het zeer praktisch te gebruiken om verticaal bijvoorbeeld je kruiden te verbouwen. 

Na een likje verf zag de kast er weer als nieuw uit. Vanbinnen is de kast geverfd met waterafstotende verf zodat er geen waterschade ontstaat.

Na een nachtje drogen zijn we begonnen met het bevestigingen van de Led verlichting. Hierbij is gebruikt gemaakt van 3000k led verlichting met 240 led/m omdat we deze kast gebruiken voor kruiden. Deze vegetatie draagt geen vruchten of bloemen waardoor deze led verlichting prima geschikt is. De led strips zijn parallel geschakeld in een lasklem. 

De led strips zijn bevestigt op een hoek led-profiel. Dit zorgt ervoor dat deze 45 graden gekanteld staan zodat deze gericht op de planten schijnen. Daarnaast is het gebruiken van een led-profiel beter voor het verspreiden van de warmte die de led strip produceert waardoor deze langer meegaan. 

Vervolgens hebben we kleine plankjes vurenhout licht gebrand zodat deze op natuurlijkerwijze beschermt zijn en geven daarnaast een leuke uitstraling. Als laatst hebben we vijverzeil op maat geknipt en deze vastgeniet aan de kast zodat het een waterdichte ondergrond heeft. Nu alleen de potgrond, zaadjes en wat geduld!

Verticale buizentuin

Als je Nederland vanuit de lucht ziet, wat zie je dan? Akkers, heel veel akkers vol met gewassen. Het concept vertical farming komt je waarschijnlijk wel bekent voor. In plaats van één akker op een oppervlak heb je er meerdere op de zelfde oppervlakte (als een soort van flat). Hiermee win je oppervlakte doordat je de lucht in bouwt. 

Met deze gedachte hebben wij dit ontwerp gemaakt. Dit is niet echt bedoelt om gewassen in te verbouwen maar wel bijvoorbeeld bloemen of kruiden. Daarnaast was het idee ook om het een industriële look te geven wat je een leuk plekje kunt geven in je woning.

Wat je nodig hebt is het volgende; aluminium steigerbuizen (33mm in dit geval maar 48mm was een beter optie geweest zodat je er meer in kon verbouwen), ledstrips (hier is gebruik gemaakt van 6000k ledstrip met 240leds/m om het natuurlijke licht zo goed mogelijk na te bootsen)., led-profiel, teflon tape (zodat de speling tussen de koppelstuk en steigerbuis verdwijnt), speakerdraad en koppelstukken. Afmetingen laten we achterwegen omdat je zelf kunt bepalen hoe groot je het wilt hebben (steigerbuizen zijn op maat te bestellen).

Het lastigste aan dit project is dat er banen van ongeveer 2cm breed gezaagd moeten worden over de lengte van de buizen. Dit kan een stuk makkelijker door het te frezen. In geval van de middelste buis moeten er aan beide kanten van de buis een baan uitgezaagd worden omdat hier een led-profiel aan de onderkant hangt en een opening aan de bovenkant omdat hier de planten komen. 

De led-profielen zijn met siliconenkit vast gemaakt en vervolgens met een klein strookje vijverfolie aan de binnenkant waterdicht gemaakt. Vervolgens maak je de led strips klaar door deze met speakerdraad te solderen en met krimpplastic te isoleren. (zorg ervoor dat je lang genoeg speakerdraad gebruikt). Daarna bevestig je de led strip op het profiel (deze zijn voorzien van een plakstrip aan de achterkant). Eenmaal bevestigd aan het profiel kun je het bouwpakket in elkaar gaan zetten. De led strips zijn parallel geschakeld via een lasklem die aan de binnenkant van de middelste buis is bevestigd.

Enkele buizentuin

Dit is de voorganger van de verticale buizentuin. Met dit ontwerp is er rekening gehouden met verschillende stadia van de plant. Je kunt de buis waarin de planten groeien in hoogte verstellen waardoor je de lichtsterkte kunt laten toenemen/afnemen naarmate de plant groeit. Dit is mogelijk doordat de koppelstukken die we gebruiken gemakkelijk los te draaien zijn met een inbussleutel zodat je deze kunt laten zakken of omhoog schuiven naar wens. 

Wat je nodig hebt is het volgende; aluminium steigerbuizen (33mm), ledstrips (hier is gebruik gemaakt van 6000k ledstrip met 240leds/m om het natuurlijke licht zo goed mogelijk na te bootsen., led-profiel, teflon tape (zodat de speling tussen de koppelstuk en steigerbuis verdwijnt), speakerdraad en koppelstukken. Afmetingen laten we achterwegen omdat je zelf kunt bepalen hoe groot je het wilt hebben (steigerbuizen zijn op maat te bestellen).

Dit project verschild amper met de verticale buizentuin. Gebruik maken van steigerbuizen en koppelstukken geeft je veel ruimte voor creativiteit omdat deze gemakkelijk zijn te bevestigen en of los te maken (en in dit geval met hoogtes kunt spelen). Bij dit project wordt er gebruikt gemaakt van 1 ledstrip ipv van meerdere wat het een stuk makkelijker maakt en het gebruik van de lasklem achterwegen laat. 

Ook bij dit project is het van belang dat je de gleuf in de steigerbuis recht zaagt zodat het led-profiel goed bevestigd kan worden en er geen kieren ontstaan. Hetzelfde geld voor de buis waarin de planten komen alhoewel je deze afwerkt met een rubberen afdekstrip waardoor fouten weg gewerkt kunnen worden. 

Kweek zuil

Het leukste en meest duurzame blijft toch wel het omtoveren van bestaande meubels. Na lichte restoratiewerkzaamheden (zaten behoorlijk wat scheuren en dutsen in het hout) zag hij er weer als nieuw uit. Verkopen zou je zeggen? Nee, we zijn nog niet klaar. 

Dit meubelstuk was zeer geschikt om er wat verlichting in op te hangen en om het vervolgens als kweekkamer te gebruiken. Hiermee blijft het een zuil maar krijgt het ook een andere functie. Naast het gebruiken als kweekkamer dient dit meubelstuk nu ook als stukje verlichting in je woning. Kijk eens bijvoorbeeld naar je eigen meubels en denk wat je er nog meer mee zou kunnen doen dan bijvoorbeeld het alleen te gebruiken om spullen in te zetten. .

 

Hierbij is gebruikt gemaakt van 3000k (gloeilamp kleur) ledstrips zodat het meubelstuk een gezellige en warme uitstraling krijgt en ook prima te gebruiken is voor je planten.

Hout branden

Maak van je hout projecten iets speciaals! Het geeft een leuk effect en is makkelijk te aan te brengen. Wij hebben hiervoor een kleine propaanbrander gebruikt maar, elke brander is geschikt om het zelfde effect te krijgen. Om de houtnerven er goed uit te laten komen hebben wij dit bankje van steigerhout eerst goed opgeschuurd. Houtnerven zijn harden waardoor tijdens het schuren deze naar voren komen.

Nadat je het goed hebt opgeschuurd kun je met je brander aan de slag. Je kunt door de brander langer op een bepaald punt te houden een donkerder effect krijgen of juist er snel langs gaan om een licht effect te krijgen. 

Eenmaal klaar met schuren en branden kun je hout lak gebruiken om ervoor te zorgen dat het in optimale staat blijft.

Volg ons op socialmedia