Kringloop verhalen

Terugkeer van de LP

Vroeger was de langspeelplaat (LP) de belangrijkste drager van geluid, maar door de loop der jaren aan alle kanten ingehaald. De langspeel plaat (LP) ook wel vinylplaat genoemd maakt een comeback. De langspeelplaat is ontwikkeld door Emile Berliner en is tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw erg belangrijk geweest voor de muziek industrie, maar verloor in een rap tempo terrein door de opkomst van compact disc (CD). In de dance scene heeft de vinyl plaat het met name door diskjockeys iets langer uitgehouden, maar ook in deze wereld liep vinyl op haar eind. Dit kwam met name dat een platenspeler zeer gevoelig is voor schokken. En deze de trillingen die vrij kwamen door het harde geluid niet aan konden.

Geroemd 
De LP werd vooral geroemd om haar warme en authentieke klank. Een kleine groep mensen vond, zeker in de begin jaren van de cd dat deze te “Clean” klonk, en dat het geluid niet dynamisch genoeg was. Echter, voor de massa was dit een ideaal medium om makkelijk mee te nemen. Na de cd volgde de welbekende iPod van apple. Je hele muziek collectie in de palm van je hand. De vaak lagere kwaliteit nam men voor lief of was door veel mensen niet waarneembaar. Doordat men steeds meer doet met de mobiele telefoon is de iPod inmiddels ook weer grotendeels uit het straatbeeld verdwenen.

Wederopstanding
Doordat hoge kwaliteit muziek nou eenmaal meer ruimte inneemt is de kwaliteit van muziek door compressie (digitaal verkleinen van muziek door dingen weg te laten of samen te voegen) minder geworden. Hierdoor is er rond 2012 een ware wederopstanding gekomen van de LP. Men vond de klank van LP prettig en wordt ook ervaren als mooi. Je ziet steeds meer winkels die lp platen aanbieden. Vaak van modernere nummers. Ben je echter opzoek naar een klassieker. Dan zul je deze daar niet altijd aantreffen.

Door de populariteit vroeger van Vinyl platen beschikken vele nog over een uitgebreide vinyl collectie. Doordat vinyl platen groter van formaat zijn en bij veel mensen in de weg begonnen te staan belanden deze uiteindelijk op markten maar zeker ook in kringloop winkels.

Ben je zelf op zoek naar klassiekers uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Kom dan een keer bij ons langs. Bij Re-Circle vind je een redelijk aanbod aan vinylplaten.

Schatzoekers

Op zoek naar schatten is voor veel mensen een sport geworden. Door de toenemende groei van de Nederlandse kringloopwinkels is dit aantal de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Van oudsher is men al op zoek geweest naar schatten. Iets vinden met een zekere waarde of geschiedenis drijft complete groepen mensen tot volledige waanzin. In de hedendaagse tijd is er en verschuiving gaande. Waar bepaalde groepen op zoek gaan met een metaal detector om complete stranden af te struinen, vlooienmarkten afgaan of via marktplaats hun geluk beproeven, is er ook een compleet nieuw fenomeen ontstaan. Het zoeken naar waardevolle objecten in kringloopwinkels. Vaak met de hoop dat de eigenaar van de winkel of andere klanten het over het hoofd hebben gezien. Immers bepaalde voorwerpen lijken misschien op het eerste gezicht niet heel waardevol, maar blijken achteraf soms van grote waarde te zijn.

 

Grote vondsten                                                                                                                                Zo zijn er tal van voorbeelden van mensen die waardevolle schilderijen, horloges sieraden en andere objecten hebben gevonden in kringloopwinkels. Zo vond Dhr. H. Laarmans een schilderij in een kringloopwinkel. Nadat hij bij kunst & kitsch langs was geweest bleek dit schilderij van Johan Aarts te zijn. Vervolgens bracht dit schilderij bij een veiling ruim 30.000 euro op. Natuurlijk een uitzonderlijk bedrag, maar vaak worden er in kringloop winkels toch ook wel kunstwerken gevonden die soms honderden tot wel duizenden euro’s kunnen op leveren.

 

kringloopwinkels in de steden                                                                                                Tegenwoordig vind je in bijna alle grote steden in Nederland wel één of meerdere kringloopwinkels. Door de groei in het aantal kringloop winkels is de zoektocht uitgebreider en leuker geworden. Graag geven we je een aantal tips waar je zelf op kunt letten bij je volgende bezoek aan een kringloopwinkel.

 

  • De eerste en belangrijkste tip is om altijd te geloven dat je een schat zult vinden. En dat jij dan diegene bent die hem vindt. Dat maakt je meer gedreven om met een schat thuis te komen.
  • Een kringloop winkel heeft vaak zo veel verschillende producten dat niet elk object door iedereen zorgvuldig wordt bekeken en dat er best wel eens wat over het hoofd gezien kan worden. Neem altijd je tijd en bekijk elk object rustig als je een gevoel hebt dat deze een zekere waarde heeft. Ga niet met haast naar de kringloop, maar maak er een leuk dagje uit van. Neem een vriend of vriendin mee om samen lekker op jacht te kunnen.
  • Nieuwe kringloopwinkels hebben soms moeite om onderscheid te maken of iets waardevols is of niet. In deze tijden komen er veel nieuwe kringloopwinkels bij, maakt hier gebruik van!

De Verzamelaar

Sommige mensen zijn nou eenmaal gek van spullen. De een noemt hen een verzamelaar de ander, een hoorder. Een plek bij uitstek voor verzamelaars zijn toch wel de kringloopwinkels. Een beter plek met zoveel verschillende spullen kun je haast niet vinden. Naast de hoeveelheid spullen die je vindt bij kringloopwinkels zijn het vaak ook oude spullen, spullen met een verhaal, die jaren gebruikt zijn of, van generatie tot generatie zijn doorgegeven. 

Wij mochten bij een fanatieke verzamelaar een kijkje nemen, en waren behoorlijk verrast. Er komen veel mensen bij je over de vloer in de winkel en je hoort hier en daar wel eens wat verhalen over de verzamelingen die ze hebben maar, je ziet er naast misschien een paar foto`s weinig van. Daarom extra leuk om eens een kijkje te mogen nemen naar waar de spullen uit onze kringloopwinkel belanden.

Een museum                                                                                                                                    Na talloze verhalen van zijn enorme verzameling, was de werkelijkheid niets minder waar. Oprecht een museum. Een niet al te grote ruimte tot aan elke hoek en richel gevuld met kunstwerken, sieraden, zwaarden, standbeelden en houtsnijwerk, veelal met oosterse tinten. Al deze objecten waren harmonieus opgesteld in het appartement waardoor je ondanks soms niet wist waar je moest kijken, toch een rustig gevoel over je heen kreeg. Je kon duidelijk zien dat er goed over nagedacht is welke plek elk kunstwerk heeft gekregen en welke stukken goed bij elkaar passen. Daarnaast is het appartement ook heel erg groen, groen in de zin van planten. Je kreeg bij binnenkomst een jungle-achtig gevoel door de grote aantallen planten die gecombineerd werden met standbeelden. Dit zorgde voor een extra gevoel van leven naast de vaak al sprekende kunstwerken. 

Creativiteit                                                                                                                                     Het spreekt voor zich dat een creatieve geest in dit appartement schuilt. Waanzinnige objecten afkomstig uit over de hele wereld gecentreerd op een klein plekje is een bijzondere ervaring om mee te maken. Het doet ons goed dat mensen met een specifieke smaak bij onze kringloopwinkel kunnen slagen om hun verzameling een stukje te vergroten en om dit vervolgens te mogen zien was als een kers op de taart.